Continuă campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare, desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor a continuat la Medgidia (județul Constanța) cu o acțiune de voluntariat care a vizat ecologizarea parcului INTIM. Evenimentul a fost organizat de Fundația Health Action Overseas România (HAO) în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii.

„Deși vremea nu a fost tocmai prielnică, 34 de copii, adolescenți și adulți, atât de etnie romă, cât și aparținând populației majoritare, au răspuns invitației noastre de a ecologiza împreună parcul INTIM din Medgidia. Profitând de timpul petrecut în natură, am discutat despre plante și despre importanța ocrotirii acestora. Apoi, grupați în echipe, voluntarii noștri, mici și mari, au plantat diferite semințe de flori în ghivece, pe care copiii le-au luat acasă. Astfel, vor avea ocazia să aplice ceea ce am învățat împreună în parc și să se bucure de rezultatele muncii lor”, explică Alina Dobrescu, psiholog și coordonator formare în cadrul HAO.

Prin organizarea acestor evenimente, axate pe comunicare inter-etnică, echipa proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor își dorește să contribuie la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnia romă. „În cadrul aceleiași campanii, în toamna acestui an, vom organiza la Medgidia și la Gălbinași, încă două expoziții de fotografie, cu imagini realizate în comunitate, dar și în cadrul activităților desfășurate în cadrul proiectului nostru. Autorii fotografiilor sunt micii noștri beneficiari și membrii echipei de proiect. Deși perspectivele sunt diferire, mesajul este unul singur: datorită acestui proiect, etnicii romi din localitățile în care intervenim au o șansă reală de a-și schimba viața prin accesul la educație, servicii sociale, medicale, de ocupare și locuire”, a declarat Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.

Proiectul Servicii integrate pentru incluziunea romilor este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

De serviciile oferite de echipa noastră populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite vor beneficia, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.

Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro și www.frds.ro.