Despăgubiri de peste 820.000 euro plătite ca urmare a unei avarii la conductele de apă

O avarie la conductele de apă care a afectat mai multe locuințe, anul trecut, a generat despăgubiri, achitate în baza asigurărilor de locuințe, de peste 4 milioane lei (820.000 euro). În medie, anul trecut, unul din două dosare de daună la locuințe a avut drept cauză avarii la instalațiile de apă, conform datelor UNSAR. Astfel, pe lângă nivelul semnificativ al daunelor generate de acest tip de riscuri, se remarcă și frecvența mare a producerii acestora.

A doua cea mai mare despăgubire plătită anul trecut, în valoare de 3,1 milioane lei, a fost cauzată de un incendiu, iar fenomenele atmosferice au dus și ele la producerea unui eveniment care a generat despăgubiri totale de peste 1,5 milioane lei. Top 5 al celor mai ”costisitoare” evenimente acoperite prin polițe de asigurare facultative pentru locuințe este completat de alte două incendii – care au generat despăgubiri de 1 milion lei, respectiv 530.000 lei.

“Aceste cifre demonstrează importanța protecției financiare pe care asigurările o oferă în astfel de situații. Protecția în fața neprevăzutului ar trebui să fie, și din acest punct de vedere, o prioritate pentru români”, a declarat Adrian MARIN, Președinte UNSAR.

Conform celui mai recent studiu sociologic dedicat asigurărilor de locuințe realizat la nivelul UNSAR, 50% dintre români știu că daunele cauzate de avarii ale instalațiilor interioare ale locuințelor (de apă, gaze, canal, climatizare și încălzire) pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative de locuințe. Cu toate acestea, deși 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc, sub 20% din totalul locuințelor sunt acoperite printr-o poliță de asigurare facultativă.

“Cea mai bună soluție pentru protejarea locuințelor noastre o reprezintă încheierea unei asigurări facultative de locuință. Aceasta se poate încheia pentru locuințele care sunt deja asigurate printr-o poliță obligatorie (PAD), beneficiind astfel de o acoperire completă împotriva mai multor riscuri, precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR.

Totodată, polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor produse vecinilor).

Asigurările obligatorii pentru locuințe acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. În completare, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală și pentru mai multe riscuri, printr-o asigurare facultativă.

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.