Eveniment aniversar IRUM – 70 de ani tractare românești, 30 de ani de la înființarea MAVIPROD și 20 de ani de Perkins în România!

Compania IRUM, cel mai important producător de utilaje forestiere și tractoare agricole din Europa Centrală și de Est, a aniversat, în zi de sărbătoare, Nașterea Sf. Maria, 70 de ani de activitate. Practic, ziua de 8 septembrie a marcat o aniversare de referință în industria românească, 70 de ani de la înființarea IRUM, 30 de ani de la înființarea MAVIPROD și 20 de ani de Perkins în România.

În urma privatizării, IRUM a fost achiziționată în 1998 de către compania MAVIPROD, deținută de familia Oltean – soții Violeta și Mircea, și fiul Andrei.

De la privatizare, familia Oltean a investit integral profitul obținut de IRUM (peste 170 de milioane de lei) în modernizarea și retehnologizarea fabricii, dezvoltarea propriului Centru de Cercetare-Dezvoltare iFOR și crearea de prototipuri și de produse de serie de utilaje forestiere și tractoare agricole made in Romania.

Una dintre cele mai aplaudate reușite a IRUM este lansarea, în 2018, de Centenarul României Mari, a TAGRO, primul tractor agricol românesc creat după o secetă de producție de mai bine de 10 ani.

Cu o istorie bogată și o tradiție solidă în industrie, IRUM este unicul producător de tractoare agricole și utilaje forestiere din România, ocupând de asemenea poziția de cel mai mare producător de utilaje forestiere din Sud-Estul Europei.

Data de 8 septembrie marchează 70 de ani de existență a companiei IRUM, în această zi plină de strălucire și emoție, IRUM sărbătorește realizările și inovațiile care au definit drumul său către succesul continuu, evenimentul fiind organizat tocmai în cadrul fabricii IRUM din Reghin.

Fondată în 1953, IRUM este astăzi o fabrica integrată având toate departamentele necesare producției de tractoare: turnatorie, tratament termic, prelucrări mecanice, debitare, vopsitorie etc. Investițiile masive în platforma industrială de 18 hectare începute în 1998 odată cu achiziția companiei de către grupul MAVIPROD au adus astăzi IRUM pe poziția de a avea una dintre cele mai performante turnătorii, unul dintre cel mai performat și complex departament de prelucrări mecanice din România și totodată o gamă foarte diversificată de produse și servicii.

Pe lângă obiectivele de business, inginerul Mircea Oltean a avut ca obiectiv și implicarea socială pe care acest proiect o are, dorind să mențină în piață locuri de muncă stabile, cât și produse românești într-o piață tot mai săracă din această perspectivă.

Un element cheie în dezvoltarea IRUM a fost crearea în anul 2015 a propriului Centru de Cercetare-Dezvoltare pentru utilaje agricole și forestiere, numit IFOR, unic în Europa de Est. Pe baza acestei infrastructuri s-a reușit lansarea tractorului agricol românesc TAGRO, în 2018. Totodată s-a lansat o gamă completă de tractoare agricole de la 24 la 102 CP acoperind astfel integral nevoile fermelor mici și medii.

În anul 2021 se lansează cel mai nou utilaj forestier, TAF 690 S5, destinat în special piețelor din America și Africa, iar în anul 2022 s-a lansat o nouă generație a tractorului agricol românesc, TAGRO Stage V. IRUM activează astazi pe 4 continente, 35 de țări și are mii de clienți care lucrează cu produse românești!

De-a lungul celor 30 de ani, MAVIPROD a avut ca obiectiv dezvoltarea unui business care să ofere soluții complete pentru sectorul agricol, forestier dar și pentru casă și grădina.

Afacerea a început într-un mic magazin de doar 16 m2, iar acum la nivelul Europei de Est avem peste 20.000 m2 de spații de depozitare, 30.000  de produse distincte și stocuri de peste 15 milioane euro. Produsele sunt distribuite prin rețeaua proprie formată din cele 18 magazine, prin peste 20 dealeri, dar și prin propria platformă online shop.maviprod.ro.

Colaborările de lungă durată cu parteneri externi puternici ne-au susținut evoluția și dezvoltarea grupului nostru de firme la nivelul Europei de Est. În acest context, parteneriatul nostru cu Perkins Engines UK, parte din grupul CATERPILLAR, inițiat în 2002, ne-a transformat în unic distribuitor în România, Ungaria și Republica Moldova. Totodată prin parteneriatul cu un alt brand din grupul CATERPILLAR, FG WILSON, Maviprod joacă un rol important în piața generatoarelor de curent electric, atât în Romania, cât și Ungaria.

În anul 2019, din dorința grupului MAVIPROD de a-și  consolida poziția in Europa de Est, se naște o nouă linie de business numită OAPT prin care reprezentăm pe teritoriul României, Ungariei, Serbiei, Bulgariei și a Republicii Moldova producătorul italian de motoare FPT Industrial, parte din grupul FIAT.

În plus, am dezvoltat cu succes propria marcă de produse sub numele de PSU, incluzând generatoare, uleiuri, anvelope, motocultoare și motounelte adaptate pentru micii fermieri români.

Pe lângă investițiile în infrastrucutră și spații de depozitare, Maviprod s-a focusat pe partea de dezvoltare digitală investind atât în infrastructura IT cât și în dezvoltarea de noi magazine online. În acest an am lansat platforma online www.mavam.ro, initiativă născută din dorința de a îmbunătăți calitatea vieții clienților noștri prin produse de înaltă calitate pentru planificarea spațiilor exterioare și de recreere.

”În acest an suntem bucuroși să anunțăm și deschiderea noului nostru sediu central din Reghin, reprezentând o nouă etapă în dezvoltarea noastră. MAVIPORD este astăzi  o afacere de familie și unul dintre cei mai importanți jucatori de profil din Europa de Est”, se arată în comunicatul companiei.

Toate realizările companiei au fost marcate și celebrate în cadrul evenimentului din data de 8 septembrie, invitații fiind întâmpinați cu căldură de conducerea și angajații IRUM, în singura fabrică de tractoare agricole și utilaje forestiere din România!