Leurda – planta minune a primăverii

Deși este o plantă des întâlnită la fel ca și stevia, urzica sau păpădia, leurda este cu adevărat spectaculoasă. Remediile ei sunt cunoscute încă de pe vremea dacilor.

Se spune că primăvară, atunci când ies din hibernare, urşii caută leurdă pentru a face o cură de detoxifiere. Probabil că tocmai pentru că este preferata urșilor, leurda mai poartă denumirea și de usturoiul ursului. De asemenea, în funcție de regiune, leurda poartă denumirea de aiurda (de la daci, ai înseamnă usturoi), usturoi sălbatic, usturoi de pădure sau ceapă vrăjitoarelor.

Leurda are mirosul specific de usturoi, iar frunzele sale cresc din bulb, sunt de un verde foarte frumos, alungite și foarte asemănătoare cu cele ale lăcrimioarelor. Atunci când înflorește are o floare albă. Se pare că leurda este o plantă specifică acestui continent bătrân pentru că nu s-a lăsat aclimatizată pe alte meleaguri.

Leurda este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății încă din vremea dacilor când era folosită pentru tratarea bolilor de rinichi și ca depurativ. În Imperiul Român, leurda era folosită ca adjuvant în detoxifierile de primăvară pentru că ea curată sângele, plămânii și tractul digestiv.

Leurda conține: vitamina  A, C, complexul de vitamină B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, alicina (o substanță cu proprietăți antivirale), ulei eteric, adenozină (o substanță care reduce colesterolul) și multe alte substanțe care aduc multe beneficii pentru sănătate.

Detoxifierea de primăvară se face cu leurdă. Leurda este cunoscută pentru rolul ei depurativ și diuretic. Ea curață sângele, ficatul, rinichii și vezică, stomacul și intestinele. Așadar, după o iarnă lungă, cea mai bună plantă pentru detoxifiere este leurda. Pentru a beneficia de acest detoxifiant natural, se recomandă o cură cu salată în care să puneți și leurdă, timp de 3-4 săptămâni.

Leurda este şi un  remediu pentru cancer. Testele făcute au relevat faptul că leurda stimulează sistemul imunitar, iar compușii pe bază de sulf (alicina, ajoena) au o acțiune antitumorală foarte puternică. De asemenea, conținutul de seleniu din leurdă este un antitumoral foarte puternic.

Așadar, pentru prevenirea și combatarea cancerului se recomandă consumul de frunze de leurdă proaspete, în salată, în cure cât mai lungi. Se recomandă în cancerul de colon, tiroidian, testicular, genital feminin, bucal, pulmonar și urinar.