Partenerii de dialog social, Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB), au organizat conferința „Asigurările – un sector atractiv”, luni, 23 septembrie 2024. Evenimentul face parte din proiectul „PROASIG”, primul proiect finanțat din fonduri europene în sectorul asigurărilor.
La eveniment au participat reprezentanți ai companiilor de asigurări din România, precum și membri ai patronatelor, sindicatelor, salariaților și autorităților. În cadrul conferinței „Asigurările – un sector atractiv” s-a oferit un exemplu de bună practică în materie de dialog social constructiv, bazat pe transparență și comunicare autentică între toți partenerii implicați. Dezbaterile s-au axat pe atractivitatea sectorului asigurărilor, atât din perspectiva angajaților, cât și a angajatorilor, având în vedere impactul digitalizării, inteligenței artificiale, schimbărilor climatice, schimbărilor legislative și transformărilor socio-demografice.
„Prin această conferință, dorim să reamintim stakeholderilor principali, în special colegilor care deja lucrează în asigurări, cât și potențialilor candidați, faptul că sectorul nostru are o misiune nobilă: aceea de a sprijini clienții în depășirea momentelor dificile. Este un domeniu dinamic, aflat într-o continuă evoluție, orientat spre viitor, care investește constant în dezvoltarea profesională a oamenilor și a carierei acestora. Asigurările reprezintă un sector în care merită să lucrezi atât acum, cât și în viitor!”, a declarat Judith Kis, Președinte al PIAR – Patronatul Industriei Asigurărilor din România.
„Într-o lume în care dinamica pieței forței de muncă este într-o continuă schimbare, influențată în special de evoluția tehnologică, societățile de asigurare din România au capacitatea de a face față acestor provocări și pot oferi condiții de muncă și pachete salariale atractive tuturor categoriilor de persoane interesate să lucreze în sectorul de asigurări pe toate activitățile specifice, mai cu seamă că sectorul de asigurări este recunoscut ca un sector care oferă foarte multă flexibilitate și echilibru între viața profesională și viața de familie”, a declarat Paraschiv Constantin, Președinte al FSAB.
Finanțat din Fondul Social European+ prin intermediul Programului Educație și Ocupare 2021-2027, cu o valoare totală de 2.431.536,26 RON, proiectul „PROASIG” se derulează pe o perioadă de 18 luni (01.05.2024 – 31.10.2025). Acesta are obiectivul de a îmbunătăți și moderniza dialogul social, prin intermediul unei abordări orientate spre consolidarea capacității administrative, întărirea rolului partenerilor sociali pe piața muncii și în domeniul formării profesionale.
Prin activitățile derulate, inițiatorii proiectului urmăresc oferirea unei perspective actualizate asupra evoluției pieței muncii în sectorul asigurărilor, implicarea entităților relevante în schimburi de experiență la nivel european, înființarea a două centre de servicii pentru furnizarea de asistență și consiliere pentru membrii organizațiilor din sector, precum și susținerea unor cursuri pe tematici actuale, identificarea și dezbaterea unor teme noi și atragerea de membri noi în procesul dialogului social.
Companiile membre PIAR (Groupama, Uniqa Asigurări, Uniqa Asigurări de Viață, BRD Asigurări de Viață, PAID, Omniasig, ASIROM, BCR Asigurări de Viață, Grawe) însumează 65% din angajații sectorului, în timp ce membrii FSAB însumează, la rândul lor, peste 5.200 de angajați.
În 2022, PIAR și FSAB au semnat un acord prin care s-au reglementat principiile desfășurării muncii de la distanță, principii care stau la baza politicilor interne ale companiilor semnatare, proporționalitatea solicitărilor și a așteptărilor de ambele părți, dialogul permanent în ceea ce privește noile provocări și tendințe ale muncii de la distanță.
Despre PIAR – Patronatul Industriei Asigurărilor din România
Patronatul Industriei Asigurărilor din România – PIAR este o organizație patronală, constituită în anul 2020, în baza Legii 62/2011 a dialogului social. Patronatul a fost înființat la inițiativa Groupama Asigurări, UNIQA Asigurări, UNIQA Asigurări de Viață și PAID, iar în prezent numără 9 membri, prin alăturarea ulterioară a BRD Asigurări de Viață, Omniasig, ASIROM, BCR Asigurări de Viață și Grawe. Principalele obiective ale PIAR sunt reprezentarea industriei de asigurări în dialogul public, inițierea de soluții privind îmbunătățirea legislației în vigoare pe piața muncii din România, precum și promovarea de bune practici în domeniu.
Despre FSAB – Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) este o organizație sindicală înființată în anul 2002 cu scopul de a realiza o reprezentativitate reală a sindicatelor la nivelul ramurii ASIGURĂRI și BĂNCI din România. Începând cu anul 2012, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci îndeplinește condițiile de reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate „Activități financiare, bancare și de asigurări”.