La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a primit vizita unei delegații de reprezentanți ai sistemului cameral din Republica Coreea, conduse de Woo Taehee, vicepreședinte executiv al Camerei Naționale de Comerț și Industrie (KCCI). De asemenea, la întâlnire au participat, din partea coreeană, Lee Young Hwai, vicepreședinte executiv al Camerei de Comerț și Industrie Busan (BCCI), și Lee Jae Kyung, vicepreședinte executiv al Camerei de Comerț și Industrie Daegu (DCCI), iar din partea română: Corneliu Samoilă, președintele Secțiunii Industrie, vicepreședinte al CCIB, Eduard Pughin, membru al Colegiului de Conducere al Camerei bucureștene, director general al Grupului Maguay.
Întrevederea a avut loc în marja deplasării în România a unei misiuni economice multisectoriale și a vizat identificarea unor modalităţi concrete de colaborare, pornind de la oportunităţile oferite de România și Republica Coreea și de la o anumită complementaritate a celor două economii.
În deschidere, Iuliu Stocklosa a făcut o scurtă prezentare a Camerei bucureştene, subliniind rolul şi locul acesteia în viaţa economico-socială a ţării noastre. De asemenea, președintele CCIB a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, centrată pe dezvoltarea relaţiilor cu ţările din afara Uniunii Europene, inclusiv cu cele din Asia de Est. În acest context, a subliniat interesul pentru dezvoltarea contactelor cu organizațiile similare din Busan și Daegu, două centre industriale și tehnologice importante ale țării, precum și cu membrii acestora, avansând propunerea semnării unui acord de colaborare cu BCCI și actualizarea celui incheiat în 2010 cu DCCI.
Vicepreședintele executiv al KCCI a apreciat deschiderea conducerii CCIB pentru impulsionarea cooperării la nivel cameral și pentru consolidarea relațiilor economice bilaterale. În acest context, a subliniat că există oportunităţi ce pot fi valorificate, însă este necesară o mai bună cunoaştere de către comunitatea de afaceri din țara sa a potențialului economic al României. Potrivit lui Woo Taehee, tehnologia informației, comunicațiile, sectorul industrial și turismul constituie domenii în care se pot iniția colaborări reciproc avantajoase. Cu acest prilej, șeful delegației coreene a vorbit despre proiectul de a găzdui la Busan Expoziția Mondială din 2030, centrată pe noile tehnologii ale viitorului, cum ar fi inteligența artificială, tehnologia 6G, aeroporturile și porturile maritime inteligente, solicitând susținerea sistemului cameral din România pentru desemnarea Republicii Coreea ca organizatoare a Expoziției Mondiale.
În primele 11 luni ale anului 2022 (date disponibile), valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1.080 milioane USD (în creștere cu 11,4% față de perioada similară a anului 2021). Exportul s-a cifrat la 404 milioane USD (- 3,2%), iar importul, la 676 milioane USD (+22,4%).