România, cea mai dinamică piață la nivel regional și a doua din Europa, după numărul de IMM-uri care se înregistrează pe platformă

  • 200 de IMM-uri au accesat serviciile de schimb valutar și plăți internaționale în ultimele 8 luni;
  • Creștere de 250% a volumului de tranzacții în Q1 2022 față de Q4 2021;
  • România a depășit nivelul de early adopter, încadrându-se în faza de early majority în ceea ce privește serviciile fintech;

La 8 luni de la lansarea pe piața românească, biroul local al iBanFirst, unul dintre cei mai mari furnizori de schimb valutar și plăți internaționale din Europa, a înregistrat, la nivelul regiunii, cea mai mare rată de adoptare a platformei fintech, având peste 200 de IMM-uri active în portofoliu. Pe fondul războiului din Ucraina, numărul companiilor din România care și-au deschis cont pe platforma de tranzacționare s-a dublat în ultimele luni. Astfel, România a devenit cea mai dinamică piață din regiune și a doua din Europa, după Franța.

„Din punctul nostru de vedere, IMM-urile din România au depășit faza de <early adopters> care reprezintă un 15% grad de adoptare al serviciilor de tip fintech. Suntem în faza de <early majority>, lideri în acest domeniu fiind companiile care desfășoară servicii de import-export și care au nevoie de mai multă transparență și rapiditate în derularea plăților internaționale. Până la finalul anului ne propunem dezvoltarea capabilităților de open banking, care vor simplifica și mai mult activitatea curentă a clienților. Utilizatorii vor avea astfel posibilitatea să își centralizeze toate operațiunile financiare (vizualizarea conturilor bancare, inițiere plăți, schimb valutar etc.). Acest lucru ne va permite să ne adresăm și companiilor mai mari, care lucrează cu mai mulți parteneri bancari”, adaugă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Cea mai dinamică lună, atât din perspectiva numărului de clienți noi, cât și a volumului tranzactiilor, a fost martie. Volatilitatea ridicată de pe piața valutară, generată de evoluția conflicului din Ucraina, a condus la scăderea apetitului pentru risc al companiilor implicate în comerțul internațional. Ca urmare, biroul iBanFirst din București a înregistrat o creștere de 300% a serviciilor de risk management furnizate clienților, ceea ce a contribuit la o creștere de 250% a volumului total de tranzacții în primul trimestru din 2022, raportat la ultimul trimestru al anului 2021. De asemenea, numărul IMM-urilor care și-au deschis cont pe platformă s-a dublat în această perioadă, la 40 de companii noi.

„Performanțele biroului din România reprezintă o surpriză plăcută pentru iBanFirst, acestea depășindu-ne așteptările inițiale. Rata de adoptare a serviciilor fintech crește cu un ritm accelerat, iar unul dintre motive este faptul că firmele activează astăzi într-un mediu economic impredictibil, în care trebuie să opereze cu viteză și agilitate. Echipa de specialiști pe care am dezvoltat-o la nivel local este pregătită să ofere companiilor tot suportul necesar pentru a depăși provocările întâmpinate și a-și atinge obiectivele de creștere internațională”, afirmă Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est al iBanFirst.

Clienții din România sunt companii cu operațiuni de import și export din industrii diverse, de la auto, agricultură, IT și telecomunicaţii, la construcții și retail. Aceștia utilizează platforma de tranzacționare pentru a efectua plăți rapide, transparente, și schimburi valutare rentabile, având acces la peste 30 de valute. În plus, companiile beneficiază de servicii financiare adiacente pentru gestionarea riscurilor valutare, asigurate de o echipa locală formată din 15 specialiști în domeniul forex & hedging.

Până la finalului anului 2022, iBanFirst România și-a propus să atragă 600 de clienți pe platformă (40 – 50 clienți lunar) și să își mărească echipa la 18 – 20 de consultanți. Targetul principal de clienți sunt companiile cu un volum anual de tranzacționare în valută de minim 500.000 de euro.

iBanFirst operează în prezent 12 birouri în 9 țări europene. Prima zona de dezvoltare a vizat Franța, Belgia, Olanda și Germania. În 2021, compania și-a început expansiunea în zona Europei de Sud și Est, în urma unui acord încheiat cu fondul american Marlin Equity Partners, pentru o investiție de capital de creștere în valoare de 200 milioane de euro. În ultimele luni, sub conducerea regională a lui Johan Gabriels, au fost deschise patru birouri locale în România, Bulgaria, Ungaria și Italia.

Despre iBanFirst

iBanFirst este un furnizor global de servicii financiare care se adresează nevoilor IMM-urilor, ajutându-le să se dezvolte pe plan internațional și să își simplifice operațiunile zilnice. Ca o alternativă la oferta băncilor tradiționale, iBanFirst a dezvoltat o platformă online de ultimă generație care permite companiilor să efectueze tranzacții rapide, sigure și rentabile în peste 30 de valute și să își acopere riscurile de schimb valutar.

Fondată în 2013, iBanFirst este reglementată ca instituție de plată, deservind mii de clienți din întreaga Europă. Membră a rețelei globale SWIFT de comunicare interbancară și certificată SEPA, iBanFirst deține acreditări AISP și PISP în cadrul PSD2. Compania a fost inclusă în Financial Times 1000 Europe’s Fastest Growing Companies pentru doi ani consecutivi (2020 – 2021) și în Deloitte Technology Fast 50 Belgium (premiată 4 ani consecutivi, 2018 – 2021).