Societatea Română de Chirurgie Metabolică: Chirurgia metabolică este cea mai eficientă opțiune de tratament pentru pacienții cu diabet zaharat și obezitate

Cu ocazia Zilei Europene Împotriva Obezității și a lansării noului Ghid de management al diabetului zaharat, Societatea Română de Chirurgie Metabolică (SRCM) a organizat în 13 mai prima dezbatere dedicată pacientului cu obezitate și diabet zaharat tip 2 cu indicație operatorie, intitulată Soluții pentru facilitatea accesului pacienților cu diabet zaharat la intervenții de chirurgie metabolică. Evenimentul a beneficiat de participarea reprezentanților Societății Române pentru Studiul Obezității, Societății Române de Hipertensiune, Federației Asociațiilor Pacienților Diabetici, Administrației Prezidențiale, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ai Parlamentului European.

De asemenea, prin această acțiune, Societatea Română de Chirurgie Metabolică salută demersul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de actualizare a Ghidului de Management al Diabetului și includerea chirurgiei metabolice drept opțiune de tratament pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2 și obezitate.

„Obezitatea este o boală cronică, asociată cu multiple alte afecțiuni și implică o abordare multidisciplinară. Studii randomizate și meta-analize au evidențiat superioritatea intervenției chirurgicale față de tratamentul medicamentos în cazul pacienților cu diabet și obezitate pentru menținerea controlului glicemic, reducerea factorilor de risc cardiovascular și pierderea substanțială în greutate. Există o diferență semnificativă între România și statele din regiune privind numărul de proceduri de chirurgie metabolică, pacientul român neavând acces la acest tip de tratament fără o contribuție personală care este, de multe ori peste posibilitățile financiare curente. Tocmai de aceea, prin evenimentul de astăzi ne-am propus să coagulăm o echipă de experți din comunitatea medicală, decidenți și pacienți pentru a agrea o agendă comună care să aibă ca finalitate dezvoltarea unui program de chirurgie metabolică dedicat pacienților cu diabet zaharat tip 2 și obezitate”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Președintele Societății Române de Chirurgie Metabolică.

Obezitatea este o boală complexă, cronică și recidivantă, caracterizată de o cantitate excesivă de grăsime corporală, și care se răspândește rapid în toate regiunile și grupurile demografice, fiind o problemă globală de sănătate publică.

În România, conform datelor raportate de studiul PREDATORR, aproape o persoană din trei suferă de obezitate (prevalența obezității fiind de 31.90% din populația generală, iar cea a diabetului zaharat de 11.6%). La nivel mondial, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană cu vârsta de peste 18 ani din două suferă de obezitate observând-se, din păcate, o tendință anuală de creștere.

 

Surse:

Ghidul de management al diabetului zaharat, https://societate-diabet.ro/wp-content/uploads/2020/12/Ghid-SRDNBM.pdf

https://www.ifso.com/a-disease/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight