“Trebuie înţeles faptul că a conduce, nu este acelaşi lucru cu a manageria!”

Interviu cu doamna Dr. Viorica Chiurciu, Director General al Romvac Company S.A. și Președinte al Consiliului de Administrație al Romvac Company S.A.

Stimată doamnă Dr. Viorica Chiurciu, ocupaţi funcţia de director general în cadrul companiei Romvac. Care sunt elementele definitorii care vă caracterizează pentru această poziţie de lider?

A fi lider şi a avea succes în afacerea pe care o conduci nu este deloc un lucru facil. Ca manager şi lider trebuie să iau cele mai bune decizii având o viziune clară şi de ansamblu asupra tuturor aspectelor care sunt implicate în realizarea obiectivelor urmărite. De aceea, este nevoie de putere de concentrare şi de analiză pentru a cuprinde totul şi pentru a stabili ce grad de importanţă are fiecare aspect, astfel încât să pot construi o strategie eficientă, fără a mă risipi în lucruri minore.

De asemenea, ca manager consider că am nevoie de inspiraţie, de fler, perseverenţă şi putere de decizie mai ales că destinul a făcut să fiu aleasă director general în circumstanţe extrem de dificile care, pentru alţii, au însemnat sfârşitul afacerii. În această nouă poziţie, am înţeles mai mult ca oricând, cât de importantă este inovarea şi curajul, indiferent dacă a fost vorba despre idei, tehnologie sau organizare. Astfel, am putut face față provocărilor.

Rezultatele pe care le-am obţinut până în acest moment ca manager de companie sunt dovada eficienţei strategiilor implementate care se reflectă şi în bunăstarea angajaţilor cărora consider că trebuie să le insuflu, astfel, încredere, în mine ca manager şi om. Este foarte important ca angajaţii companiei să aibă siguranţa locului de muncă. O atmosferă liniştită creşte randamentul forţei de muncă şi îţi atrage încrederea şi respectul din partea celor care depind de tine. De asemenea, pentru mine, ca manager, este foarte important să cunosc oamenii şi capacităţile acestora, pentru a putea delega responsabilităţile potrivite fiecăruia şi pentru a obţine de la fiecare, cele mai bune rezultate.

Mai mult, consider că o coordonată definitorie pentru un manager trebuie să fie pasiunea pentru ceea ce face. Astfel, indiferent de succesul pe care l-am obţinut până acum în afaceri, mă concentrez mereu pe a dezvolta şi mai mult compania pe care o conduc, mai ales că aici este munca mea de o viaţă, este meseria căreia m-am dedicat.

În prezent, îmbinaţi cu succes activitatea culturală ca hobby şi cea profesională ca şi ocupaţie de bază. Cât de greu a fost drumul spre celebritate, având în vedere că sunteţi o personalitate extrem de cunoscută şi apreciată?

Pot spune că traseul carierei mele a urmat niște trepte firești, care au dus la conturarea şi definirea identităţii mele profesionale. Viața mi-a așternut treptele una câte una, ajutându-mă să câștig prin muncă, studiu, dar și pasiune, fiecare poziție pe scara profesională și, mai ales respect, din partea colegilor și a celorlați oameni. Astfel, am fost pe rând medic stagiar, șef de laborator, director de producție medicamente şi, de un an și jumătate de când soțul meu a trecut în neființă, deţin, în urma votului unanim, funcţia de Director General și Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romvac Company S.A., companie românească cu capital integral privat şi care, de aproape 5 decenii, este unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de medicamente și vaccinuri de uz veterinar, dar şi un inovator în ceea ce priveşte noile abordări ştiinţifice din medicina umană.

De-a lungul timpului, imaginea de specialist în domeniul medicinei veterinare a fost în permanenţă alimentată prin constante apariţii radio şi televizate, prin cele de la evenimentele din domeniu sau conexe acestuia şi care au fost adresate publicului specializat sau publicului larg.

Câţiva ani mai târziu, când am ales să abordez şi domeniul muzical, am început să îmi construiesc şi imaginea de artist, proces facilitat într-o oarecare măsură şi de notorietatea dată de statutul de medic veterinar şi cercetător ştiinţific.

Astfel, am acționat în direcția valorificării Efectului Halo, prin potențarea reciprocă a celor două componente ale imaginii mele publice, respectiv cea de artist și cea de medic. În acest sens, am decis să acord aceeași atenție atât apariţiilor mele ca artist, cât și aparițiilor publice realizate în calitate de medic, expert în patologie veterinară, creator de medicamente și manager al unei firme relevante din domeniul veterinar.

Ce sfat oferiţi tinerelor femei care aspiră la o funcţie de conducere? Care sunt paşii spre succes?

Trebuie înţeles faptul că a conduce, nu este acelaşi lucru cu a manageria. De aceea, cine aspiră la aceste două statuturi, bărbat sau femeie, trebuie să înţeleagă diferenţa dintre aceastea, precum şi faptul că nu poţi să conduci o afacere fără a fi şi manager, şi lider în acelaşi timp. Un conducător influenţează oameni şi relaţii interumane pentru atingerea obiectivelor afacerii, în timp ce un manager coordonează totalitatea resurselor în acelaşi scop.

Conform percepţiei generale, prin structura sa emoţională, un bărbat pare să fie avantajat într-o funcţie de conducere. Dar, realitatea a arătat că femeia nu se lasă mai prejos, deoarece comportamentul unui manager şi lider, în orice gen de situaţie, este influenţat, în mare măsură, de personalitatea pe care o are şi nu de apartenenţa la sex.

Astfel, pot spune că pentru a fi un tot unitar, un lider şi manager are nevoie şi de următoarele caracteristici esenţiale: spirit penetrant şi capacitate de analiză dezvoltată. De asemenea, este nevoie de aptitudinea de a gândi strategic şi multidimensional, dar şi de bună intuiţie profesională. Cu siguranţă este imperioasă o cunoaştere a grupului pe care acesta îl conduce şi a sectorului de activitate. Să nu uităm de încrederea în sine, de hotărâre şi obiectivitate.

Cu siguranţă, femeia zilelor noastre poate fi un lider şi manager ferm şi eficient, dar nu trebuie să uite nicio secundă că pentru a ajunge să deţină aceste statuturi, este nevoie de pregătire profesională serioasă şi de foarte multă muncă.

În încheiere, vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet, cu ocazia zilei de 8 Martie.

Consider că ziua de 8 martie reprezintă momentul în care femeia trebuie recunoscută și celebrată pentru realizările şi meritele ei, pentru fericirea pe care o aduce în viaţa tuturor.

Ziua de 8 martie este un prilej pentru a sărbători actele de curaj și hotărâre ale femeilor cu rol important în istoria țărilor și a comunităților în care s-au remarcat și care au puterea de a cere schimbări pentru o lume mai bună.

De aceea, nimeni nu trebuie să uite că femeia este o minune creată de Dumnezeu. Femeia este imaginea sensibilităţii şi a graţiei. Femeia este tandreţe şi frumuseţe. Femeia este cea care dă viaţă. Femeia înseamnă emoţie. Femeia este sprijinul bărbatului. Femeia înseamnă dragoste şi iertare. Femeia înseamnă refugiu şi confort. Femeia este prietenă, soţie şi mamă. Femeia este sufletul familiei. Femeia este puterea nebănuită.

Pentru toate acestea, doresc femeii să-i fie dragostea răsplătită, sănătatea ocrotită, bunătatea şi sacrificiile apreciate, activitatea profesională încununată de succes şi fericirea împlinită! La mulţi ani femeii, eterna primăvară a vieţii noastre!