Vizită de lucru a E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România la CCIB

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o nouă întrevedere a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România, însoțită de Marouane Ben Nasr, prim secretar al Ambasadei.

În deschidere, Iuliu Stocklosa a felicitat pe șefa misiunii diplomatice tunisiene în țara noastră pentru implicarea sa constantă în promovarea și dezvoltarea relațiilor economice între cele două țări, volumul schimburilor comerciale, înregistrând în ultimii doi ani volume record de peste jumatate miliard USD.

E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali a subliniat bunele relații dezvoltate cu CCIB și a adresat o invitațe președintelui CCIB să participe, susținând  o alocuțiune, la Conferința dedicată Zilei Africii organizată la Universitatea Politehnică București în ziua de 25 mai 2023, cu participarea șefilor misiunilor diplomatice din țările africane acreditați în România, reprezentanți guvernamentali, ai mediului de afaceri și universitar.

Totodată, ambasadorul Republicii Tunisiene în România a anunțat organizarea în parteneriat și la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a unui Forum de Afaceri România – Tunisia în ziua de 13 iunie 2023, dedicat aniversării a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Invitând conducerea CCIB să participe la acest Forum la care să atragă cât mai multe firme și companii bucureștene interesate in promovarea relațiilor economice și comerciale bilaterale, ambasadorul Tunisiei a apreciat că CCIB ar putea semna cu acest prilej actualizarea acordului de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Tunis (al cărui conținut a fost deja stabilit).

Președintele Stocklosa reamintind faptul că relațiile comercial-economice româno-tunisiene se încadrează în categoria celor prioritare pentru camera bucureșteană, dovadă fiind și cele 5 Acorduri de colaborare încheiate cu camere de comert regionale din această țară, a confirmat participarea conducerii CCIB la cele două evenimente

 

În ultimii doi ani, schimburile comerciale româno-tunisiene au înregistrat niveluri record. Astfel, în anul 2022, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 520 milioane USD (+1,2% față 2021), din care exportul a fost în valoare de 298 milioane USD (la nivelul anului anterior), iar importul, de 222 milioane USD (+3%). În 2022, Republica Tunisiană a fost al doilea partener comercial al țării noastre din Africa după Maroc, a treia piață de desfacere a produselor românești, după Maroc și Algeria, și a doua țară de origine, după Maroc, pentru mărfurile intrate în România de pe continentul african.