Investițiile în tehnologiile dezvoltate de startup-uri din Europa Centrală și de Est pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de peste 50 de ori în ultimii opt ani

Investițiile în tehnologiile dezvoltate de startup-uri din Europa Centrală și de Est pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de peste 50 de ori în ultimii opt ani. Nevoia de finanțări rămâne.

Investițiile în tehnologiile dezvoltate de startup-urile din Europa Centrală și de Est (ECE) pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de la 10,6 milioane de dolari în 2013, la 398 milioane de dolari în 2020, respectiv la peste 502
milioane de dolari în prima jumătate a anului 2021, potrivit raportului Net Zero Future 50 – ediția ECE, realizat de PwC și Wolves Summit.

Evoluția se datorează, în principal, creșterii numărului de tranzacții evaluate la peste 100 de milioane de dolari în sectoare precum mobilitatea și transportul, industrie, producție și managementul resurselor, ca urmare a obiectivelor ambițioase ale statelor și, implicit, ale companiilor de reducere a emisiilor de carbon.

Peste 80% din finanțările din Europa Centrală și de Est au fost atrase în ultimul an de startup-urile din Estonia și Lituania, iar circa 55% au fost orientate către sectorul de transport și mobilitate, deoarece vehiculele electrice, micro-mobilitatea și alte modele inovatoare de transport sunt în atenția investitorilor și consumatorilor. În România, două startup-uri au atras investiții pentru tehnologii destinate reducerii emisiilor de carbon, ambele activând în domeniul materialelor de construcții.

”Startup-urile de tehnologie din România au nevoie de susținere pentru a se dezvolta și a- și întări capacitatea de a atrage finanțări. Pandemia, precum și oportunitățile limitate de scalare a afacerilor la început de drum au încetinit viteza de dezvoltare a acestui sector. Este nevoie în continuare de un efort comun între mediul public și cel privat pentru a încuraja dezvoltarea startup-urile astfel încât acestea să își poată consolida capacitatea de a atrage finanțări care să aibă un impact atât în interiorul organizațiilor, dar și la nivelul comunității.

Pentru un viitor durabil, dar și pentru a ne atinge obiectivul de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% până în 2030, este important ca toți actorii – companii, autorități, organizații neguvernamentale sau afaceri antreprenoriale – să beneficieze de resursele care să le permită să construiască politici și servicii pentru a îmbunătăți calitatea vieții pe termen mediu și lung”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Europa Centrală și de Est contribuie cu aproximativ 3,73% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global, însă atrage doar 0,79% din investițiile globale în tehnologiile climatice.

Potrivit raportului, România are una dintre cele mai mici rate de emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 3% din totalul emisiilor la nivelul Europei Centrale și de Est. Conform estimărilor, 1,75 miliarde de dolari s-au investit în tehnologiile climatice în ECE între 2013 și prima jumătate a anului 2021.

Alte concluzii ale raportului
● Ecosistemul tehnologiilor din domeniul schimbărilor climatice din Europa Centrală și de Est se află la început.
● 50 de startup-uri au fost incluse în analiză, cele mai multe provenind din Polonia (14) și Estonia (13). În ceea ce privește sectorul de activitate, cele mai multe activează în domeniul agricol și alimentar (12), energie (10), construcții (9) și industrie, producție și managementul resurselor (9).
● Sectoarele subfinanțate, între 2013 și prima jumătate a anului 2021, sunt agricol și alimentar care au atras puțin peste 2% din totalul finanțărilor, respectiv energetic cu aproximativ 1,3%.
● Țările incluse în raport sunt: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Kosovo, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Mongolia, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajută oamenii și organizațiile să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentă în 152 de țări cu mai mult de 328.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate
în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Despre Wolves Summit

Wolves Summit este o platformă integrată de deal flow și marketing digital pentru investitori și companiile de tehnologie, care facilitează interacțiunea dintre acestea pe tot parcursul anului prin evenimente digitale, competiții de inovare și activități de extindere a start-up-urilor.