Prima biserică ortodoxă dintr-un ansamblu residențial nou din România se construiește în Cartierul Cosmopolis, din nordul Capitalei

  • Cel mai amplu proiect rezidențial din România construit după 1989 anunță că a demarat procedurile pentru edificarea primei biserici ortodoxe din cartier 
  • Piatra de temelie a noii biserici a fost sfințiță sâmbătă, 28 Mai 2022, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal împreună cu un sobor de preoți 
  • Lăcașul de cult va fi loc de rugăciune pentru cei peste 14.000 de locuitori ai ansamblului Cosmopolis 
  • Opus Land, dezvoltatorul Cosmopolis, finanțează realizarea fundației noii biserici

Cosmopolis anunță cu bucurie startul lucrărilor pentru prima biserică ortodoxă construită într-un ansamblu rezidențial nou din România.

Piatra de temelie a bisericii din cartierul Cosmopolis a fost sfințiță în acest week-end, pe 28 Mai 2022, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Evenimentul a avut loc în prezența unui numeros sobor de clerici, a primarului comunei Ștefănești, a reprezentanților Opus Land – dezvoltatorul Cosmopolis și a credincioșilor din cartier.

“Este o mare bucurie pentru noi să anunțăm acest proiect, care va aduce celor peste 14.000 de locuitori ai ansamblului nostru, un loc de rugăciune și bucurie spirituală. Este important ca toți cei care aleg să se mute în “orașul numit acasă”, să găsească aici toate facilitățile necesare pentru o viață frumoasă și echilibrată, dar și un lăcaș de închinare, aproape de ei. Noi, Opus Land, am decis să finanțăm construcția fundației pentru biserica ce va bucura inimile și sufletele locuitorilor din Cosmopolis“, a declarat Ozan Tuncer, CEO al Cosmopolis.

Terenul de 2.000 de metri patrati pe care au început lucrările pentru noua biserică este localizat în zona lacului, în proximitatea autostrăzii. 

„Trăim un moment deosebit, cu ajutorul lui Dumnezeu  și cu sprijinul unor oameni credincioși, iată că s-a pus, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, piatra de temelie a acestei noi biserici, într-un cartier care era lipsit de o asemenea prezență sfântă și binecuvântată și care reprezenta o necesitate duhovnicească, pentru cei care doresc să aibă o viață spirituală și locuiesc în cartierul acesta. Este un moment deosebit pentru că o biserică înseamnă o nouă casă a lui Dumnezeu, așezată în mijlocul oamenilor. Sunt convins că într-un timp scurt, cu binecuvântarea lui Dumnezeu și a sfinților ocrotitori, locul acesta va fi împodobit cu o biserică frumoasă în care dumneavoastră veți avea posibilitatea să vă sfințiți viața.” – este mesajul transmis de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarchal, cu ocazia sfințirii pietrei de temelie a bisericii Cosmopolis.

Biserica din cartierul Cosmopolis va avea hramurile Sfântului Mucenic Gheorghe, Sfanta Muceniță Fotini, Sfinții Impărați Constantin și mama sa Elena.

Datorită numărului mare de credincioși din cartierul Cosmopolis, părintele Mihăiță Cătălin Răducanu a fost desemnat să se ocupe de de acest proiect.

„Cu bucurie am dorit să pun în slujba bisericii experiența celor 10 ani de preoție. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a Maicii Domnului am reușit să obținem autorizația de construire. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit și vor contribui în continuare la ridicarea bisericii parohiale. „ – a spus Preotul Paroh Mihăiță Cătălin Răducanu – Parohia Cosmopolis

„Tot în această perioadă, în paralel cu construirea noii biserici s-a început și lucrarea de construire a unei clopotnițe, ce va cuprinde și un paraclis. Este locul în care se va efectua programul liturgic, până în momentul în care va fi gata biserica mare.” – este informația furnizată de Preotul Dumitra Ștefănescu – consilier eparhial

Enoriașii pot contribui și ei la ridicarea lăcașului de cult, atât prin resurse financiare sau forță de muncă. Sponsorizările și donațiile pot fi făcute direct către Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Muceniță Fottini, pentru Biserica Ortodoxă Cosmopolis.