Rezultatele financiare ale DCH International, compania care controlează Premium Porc Group, afectate puternic de pesta porcină africană în 2020

În 2020, DCH International S.A., compania-mamă a Premium Porc Group, a înregistrat un profit redus considerabil, în valoare de aproximativ 0,2 milioane EUR înainte de aplicarea ajustărilor negative de valoare pentru stocul de animale. Este cel mai slab rezultat al companiei de la intrarea pe piața din România în urmă cu peste 15 ani, reflectând impactul puternic al pestei porcine africane asupra activității sale. 

Ajustările negative de valoare pentru stocul de animale au fost în cuantum de -10,7 milioane EUR, ceea ce a dus la înregistrarea unei pierderi importante pentru anul  2020. Datele reies din raportul financiar pentru anul 2020 al DCH International S.A., prezentat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor care a avut loc în data de 25 mai 2021.

„Pesta porcină africană reprezintă cea mai mare provocare în acest moment, nu doar pentru noi, ci și pentru întreaga industrie a cărnii de porc din România și din Europa. Depunem eforturi semnificative pentru a ne proteja compania, dar este o epidemie care se răspândește foarte ușor și care ne afectează nu doar direct, prin focare în ferme, dar și indirect, prin restricții de mișcare din cauza focarelor din jurul fermelor. Cu toate acestea, nu renunțăm la angajamentul nostru față de România – să producem carne de cea mai bună calitate. Doresc să le mulțumesc tuturor colegilor noștri pentru munca depusă în această perioadă”, a declarat Lars V. Drescher, CEO Premium Porc Group.

Cifra de afaceri a companiei în 2020 a fost de 77,2 milioane EUR înainte de aplicarea ajustărilor menționate, influențată negativ de prețurile scăzute la carnea de porc la sfârșitul anului 2020. Prețul mediu al cărnii de porc în 2020 a fost de 1,52 EUR pe kg viu, cu 7% mai mic decât în 2019. În 2020, producția totală de porci a ajuns la 427.000 capete în cele 10 unități de producție ale companiei din România, sub capacitatea nominală a grupului, din cauza întreruperii producției la una din fermele de scroafe ca urmare a unui focar de pestă porcină africană identificat la începutul anului 2020.

În general, performanța financiară a fost afectată negativ de costurile directe și indirecte generate de pesta porcină africană, acestea ridicându-se la o valoare de aproximativ 8,3 milioane EUR. Din cauza pestei, productivitatea a scăzut la 30 de porci produși pe scroafă.

Consiliul de Administrație și conducerea DCH International consideră că rezultatele financiare sunt slabe, dar acceptabile, având în vedere nivelul de răspândire a acestui virus în România, precum și provocările majore impuse de gestionarea focarelor.

La începutul anului 2021, compania a fost din nou lovită de pesta porcină africană în România. Fermele afectate sunt în proces de repopulare și se așteaptă să revină la producția completă până în 2022. Prin urmare, rezultatul pentru 2021 va fi, de asemenea, afectat semnificativ de pesta porcină africană. Cu toate acestea, este de așteptat ca trendul ascendent al prețului cărnii de porc în 2021 să contribuie la atingerea unui rezultat pozitiv pentru finalul anului.

 

Despre Premium Porc Group

Premium Porc Group, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din România, deţine zece companii cu activitate integrată pe verticală în agrobusiness, acoperind producţia de cereale, producţia de furaje şi creșterea de porcine. Grupul de companii Premium Porc este deţinut de către DCH International, holding danez specializat în înfiinţarea şi gestionarea producţiei de porcine la scară largă, folosind tehnologie şi know-how danez. Grupul de companii operează nouă ferme de porcine în judeţele Brăila, Brașov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea. Înființat în anul 2006, Grupul Premium Porc a avut creșteri anuale impresionante, ajungând în anul 2018 la o capacitate de producție de peste 600.000 de porci și o cifră de afaceri de aproape 70 milioane euro.