Adolescenții cu autism vor rămâne dependenți pe viață de ajutorul unui adult fără terapie personalizată

Asociația Help Autism a pornit campania „Pot Singur și anul viitor” pentru al treilea centru Help Home 

Recent, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat un raport potrivit căruia, în SUA, 1 copil din 44 are autism. Prevalența tulburării de spectru autist a crescut cu 241% față de anul 2000, când se constata 1 caz la 150 de copii. La nivel internațional, Organizația Mondială a Sănătății indică un raport de 1 caz la 160 de persoane. Iar național, în România, nu există din păcate statistici complete în această privință, în ciuda necesității acute.

Este nevoie de statistici, dar este mai ales nevoie de terapie și de acțiuni care să susțină progresul și integrarea copiilor și tinerilor cu minți aparte.

În decembrie, Asociația Help Autism lansează un apel umanitar la generozitate și bunătate, prin campania POT SINGUR ȘI ANUL VIITOR (www.helpautism.ro/helphome), care vine în sprijinul tinerilor cu autism din România. Asociația își propune să adune fonduri pentru înființarea unui al treilea centru HELP HOME. Fără acest program, tinerii vor rămâne dependenți pe viață de ajutorul cuiva, pentru cele mai mărunte acțiuni din viața de zi cu zi.

 

Ce este Help Home?

La momentul actual, fără existența unui program specific de terapie, un adolescent cu autism nu poate să facă multe lucruri de unul singur. Nu poate să se îmbrace sau să se dezbrace singur, nu poate să-și pregătească o gustare fără ajutor, nu poate merge la toaletă fără un însoțitor, nu poate traversa strada, nu poate sta singur acasă, nu poate să se gândească la viitor. În definitiv: nu își poate trăi viața singur. Aceasta este realitatea majorității tinerilor cu TSA.

Pentru ca ei să învețe abilitățile de viață independentă, Asociația Help Autism a creat Help Home, un spațiu de exersat pentru un viitor acasă. În acest loc unic, sub îndrumarea terapeuților și specialiștilor, adolescenții și tinerii cu autism învață zilnic, prin exercițiu și repetiție, cum să se descurce pe cont propriu, atât în mediul familial, cât și în societate. Help Home oferă soluția personalizată pentru ritmul de învățare al fiecărui tânăr în parte, lucrând un program de terapie ce atinge mai multe arii de dezvoltare, precum: abilitățile de autoservire, aptitudinile de socializare, abilitățile personale și aptitudinile profesionale. Help Home este printre puținele soluții create în România pentru adolescenții cu minți aparte.

 

Help Home este un mare ajutor pentru viitorul acestor copii, care găsesc în acest program o orientare. Se simt în largul lor și apreciați. Au reușit să își facă prieteni și să aibă încredere în ei. – mama lui M.

În ultimul an, Asociația Help Autism a reușit să deschidă două centre Help Home în București, cu ajutorul donatorilor, partenerilor și sponsorilor. Astfel, 20 de adolescenți cu minți aparte au deprins într-un an abilități de viață independentă și învață în continuare să devină autonomi.

Pentru Alex, Cătălin, Andrei, Tudor și toți colegii lor, Help Home este locul în care „Pot Sigur”devine realitate.

După deschiderea primelor două centre Help Home, programul a devenit din ce în ce mai așteptat și de alte familii și este solicitat și în alte orașe. Și nu de puține ori, părinții copiilor și tinerilor cu TSA au primit drept răspuns: Poate anul viitor. În decembrie, Asociația Help Autism speră să transforme în realitate cel de-al treilea centru Help Home – cameră cu cameră, program cu program – pentru adolescenții cu minți aparte din Târgoviște. – Daniela Bololoi, președinte Help Autism.

 

Pentru ca Help Home să ofere în continuare terapie gratuită celor 20 de tineri cu minți aparte și pentru a extinde această soluție și în alt oraș, este nevoie în continuare de susținerea externă, de sprijinul donatorilor și sponsorilor. Suma necesară este de 850 000 lei. Donațiile se pot face pe https://helpautism.ro/helphome/ sau trimițând HELP prin SMS la 8844, pentru a dona 2 Euro lunar. Companiile se pot implica direcționând 20% din impozit, alăturându-se partenerilor care au făcut posibilă deschiderea ușii primelor două centre tip Help Home.

De asemenea, rama de Facebook Pot Singur poate fi folosită de cei care își doresc să-și aducă aminte de primii pași ai independenței, încurajând donațiile pentru cei care încă nu-și pot trăi adolescența singuri. Doar cu ajutorul oamenilor generoși, ei vor putea spune într-o zi #PotSingur.

 

Despre Help Autism

De 11 ani, misiunea Asociației Help Autism este să ghideze pașii copiilor și ai tinerilor cu autism, aceste minți aparte, de la evaluare și diagnostic la terapie, iar apoi mai departe: de la integrare școlară la tranziția spre viața de adult. Prin 7 centre de recuperare, Asociația e alături de familiile a 573 de copii, la fiecare pas, cu fiecare nevoie a lor. Visează pentru ei, luptă pentru ei, construiește o Românie în care mințile lor diverse să fie primite cu inimi deschise. Cei interesați, pot urmări poveștile de bine pe conturile de social media: https://www.facebook.com/helpautism.ro și https://www.instagram.com/helpautism_romania