FORTIM TRUSTED ADVISORS a încheiat o nouă tranzacție pe piața de birouri, ajungând la 10.500 mp de spații de birouri tranzacționați în primele 9 luni din 2021

Grohe România se mută în Millo Offices 

FORTIM Trusted Advisors, companie membră a Alianței BNP Paribas Real Estate în România, a intermediat, în primele 9 luni ale anului 2021, tranzacționarea a peste 10.500 mp de spații de birouri, atât în București cât și în Cluj-Napoca. 

Creșterea afacerii și, implicit, a numărului de angajați s-a numărat printre cei mai importanți factori care au determinat companiile să își schimbe spațiile de birouri în primele 9 luni ale acestui an. Cele mai dinamice sectoare în procesele de relocare au fost domeniile IT, medical și financiar, acestea fiind de altfel și segmentele economice care au rămas la fel de active și în timpul pandemiei.

Tendința de a opta pentru spații de birouri în clădiri moderne, amplasate în zonele centrale ale orașului s-a manifestat puternic în comportamentul de căutare al clienților din primele trei trimestre ale anului. Nu în ultimul rând, condițiile actuale de piață, avantajoase pentru chiriași, i-au încurajat pe aceștia să caute noi spații de birouri.

„Ne bucurăm că anul 2021 înregistrează rezultate mai bune comparativ cu anul anterior, după cum arată deja datele din piață. Estimăm o creștere a pieței cu 15-20%. În continuare vom asista la un raport echilibrat între relocări și reînnoire de contracte de închiriere, precum și la menținerea ponderii contractelor de pre-închiriere”, a declarat Nicolae Ciobanu (foto), Managing Partner | Head of Advisory FORTIM Trusted Advisors.

În Q3 2021, piața de birouri din București a continuat să își revină, cu aproximativ 90.600 mp tranzacționați, ajungând astfel la un total de 225.000 mp tranzacționați în perioada Q1-Q3 2021. Astfel, asistăm la o creștere de aproximativ 30% comparativ cu anul trecut, însă cu 20% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2019. Cel mai activ sector economic a fost Medical & Pharma cu 21% din total cerere pe Q3, urmat de IT&C cu 12% din cerere.

La nivelul Q3 2021, studiile Fortim indică un stoc total de birouri moderne de 3,85 milioane mp. Mai multe proiecte de birouri anunțate în trimestrele precedente au fost livrate până la sfârșitul trimestrului III 2021, reprezentând un factor de influență semnificativ în rata totală de neocupare care a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 12,5%. Valoarea medie pentru chiria „prime”  se menține constantă la valoarea de 18,5-19 euro/mp/lună. Stocul de spații de birouri moderne va crește cu aproximativ 150.000 mp în 2022, ajungând la un total de  4 milioane mp.

FORTIM Trusted Advisors a asistat GROHE România în procesul de relocare

FORTIM Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate în România, a asistat Grohe România în procesul de relocare a birourilor sale în clădirea Millo Offices, dezvoltată de Forte Partners.  Această tranzacție este încă o confirmare a evoluției pozitive a pieței.

Compania și-a mutat operațiunile în noul sediu de 520 mp, în clădirea modernă de birouri, clasa A, situată pe strada Matei Millo din București, în luna octombrie a anului curent.

„Locația centrală și condițiile comerciale atractive pentru o clădire premium, clasa A, cu nivel ridicat de eficiență energetică, au înclinat balanța în favoarea clădirii Millo Offices. Suntem încântați că am avut ocazia să intermediem procesul de relocare a Grohe România, reprezentativ pentru portofoliul nostru de tranzacții din segmentul office”, a declarat Dorin Caplea, Senior Office Consultant Fortim Trusted Advisors, responsabil de această tranzacție.

Odată cu dezvoltarea afacerii, Grohe România a considerat necesară extinderea spațiilor de birouri pentru a asigura angajaților săi condiții optime de lucru și creștere profesională. Una dintre cerințele esențiale ale companiei în procesul de relocare a fost să rămână în zona centrală a capitalei, unde Grohe și-a avut sediul încă de la înființarea pe piața din România.

„Caracteristicile de clădire „verde”, eficientă energetic, poziționată central și construită după cele mai noi și moderne standarde, care să permită o amenajare customizată, au reprezentat puncte importante în alegerea noului nostru spațiu de lucru. FORTIM Trusted Advisors a reușit să identifice toate aceste aspecte pentru noi, înglobate în clădirea Millo Offices, ceea ce a dus la concluzionarea eficientă a acestei tranzacții”, a declarat  Ștefan Moșneanu, Leader, Marketing Romania & Moldova, LIXIL EMEA.

Despre Grohe

GROHE este un brand de renume mondial pentru soluții complete de baie, bucătărie și accesorii și are în total peste 7.000 de angajați în 150 de țări – 2.600 din aceștia se află în Germania. Din 2014 GROHE face parte din portofoliul celui mai puternic producător japonez de produse pionierat dedicate apei și locuințelor, LIXIL. Din dorința de a oferi „Pure Freude an Wasser”, fiecare produs GROHE urmărește valorile de brand ale calității, tehnologiei, designului și durabilității.  Concentrat pe nevoile clienților, GROHE creează astfel soluții de produse inteligente, durabile, care îmbunătățesc viața și oferă o valoare adăugată relevantă – și poartă garanția calității „Made in Germany”: cercetarea, dezvoltarea și designul sunt ancorate ferm ca un proces integrat în Germania. GROHE își ia foarte în serios responsabilitatea socială și se concentrează pe economisirea resurselor.

Despre FORTIM Trusted Advisors

FORTIM Trusted Advisors este o companie membră a Alianței BNP Paribas Real Estate în România, având sediul central în București și două subsidiare în țară, la Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Compania oferă o gamă completă de servicii de consultanță imobiliară cu valoare adăugată prin îmbinarea know-how-ului local cu viziunea internațională. Lista serviciilor include Închirieri Spații Birouri și Industriale, Reprezentare Exclusivă a Chiriașilor și Servicii de reprezentare a Proprietarilor, Evaluare, Consultanță, Cercetare de piață, Project Management, inclusiv servicii de administrare a proprietăților, cu peste 100.000 mp în prezent sub administrare.

FORTIM Trusted Advisors | Membrii Consiliului Director sunt Costin Nistor – Managing Director, Nicolae Ciobanu – Managing Partner, Head of Advisory și Bogdan Cange – Managing Partner, Business Development.